Önálló életvitelt segítő műhelymunkák

A programban a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi és Szolgáltató Központ felhasználói, akik egyben az egyesület tagjai is vesznek részt. A műhelymunkában résztvevő fiatalok mindegyike rendelkezik egészségügyi vizsgával. A foglalkozások heti két alkalommal, két óra hosszát ölelnek fel. A fiatalok forgó rendszerben vesznek részt a foglalkozásokon, egyszerre mindig hárman.

A foglalkozásokon fontos szerepet kap a viselkedéskultúra, úgy a Napköziben, mint a szociokultúrális környezetben, a személyi higiéniára és a háztartási higiénia szabályaira is nagy hangsúlyt fektetve. Különféle egyszerű házimunkákkal ismerkednek és végeznek el a fiatalok, azokat képességszinthez igazítva, egyénre szabott segítségnyújtással. Egyszerűbb süteményeket, ételeket készítenek. A foglalkozás figyelmet fordít az egészséges életmódra, a táplálkozásra. Havi rendszerességgel a fiatalok szervezetten bevásárolni, úgy a piacra, mint a boltba járnak.

Havi szinten, szintén forgó rendszerben, a fiatalok üzleteket látogatnak meg a városban. A látogatások mindig adott tematikához, érdeklődési körhöz kapcsolva valósulnak meg. Butikokban a lányokkal öltözködési kultúra, évszakváltáshoz való alkalmazkodás stb., viselkedéskultúra szabályait szem előtt tartva.

A további tervek között szerepel a cukrászdába, kávézóba való ellátogatás, és az abban a környezetben való viselkedésmód gyakorlása. A műhelyfoglalkozás több éve, az egyesület együttműködésével, a vajdasági Érdekvédelmi Szövetséggel partnerségben, a Köztársasági Minisztérium éves finanszírozási keretéből valósul meg.

Berényi Gabriella műhelyfoglalkozás vezető értékelése:

A programban részt vevő Fiatalok szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Az előkészületekben önállóan készítik elő a köpenyeket, a hajhálókat. El is mondják, hogy miért van szükség mindezekre. Az egyszerűbb feladatokat minimális irányítással végzik már el. Fejlődött a kitartó munkavégzésük. Érdeklődve kérdezik a napi feladatot, a hozzávalók előkészítéséből is kiveszik a részüket.

Észrevételeim alapján egyértelműen pozitívan hat rájuk az effajta munkavégzés. Önértékelésüket is pozitív irányba befolyásolta. Sokszor mesélik, hogy immáron otthon is segítenek a hasonló munkákban.

Az alábbi történéseknek részesei voltunk.

Kopaonik – Önállósodási tábor

Kopaonik – Önállósodási tábor
2016.Jun.24

Az egy hetes önállósodási táborban 3 felhasználó vett részt a magyarkanizsai községbeli szociális védelmi szolgáltató központ napközi otthonából.
A résztvevők kiválasztásánál elsődleges szempontok voltak:
- Azoknak a felhasználóknak felajánlani a programot, akik még nem voltak távol a szüleiktől
- Kiegészítő támogatást biztosítsunk a minél nagyobb fokú önállósodásban a személyi higiénia és az étkezés területén
- A szülők tehermentesítése és a felhasználók életét új élményekkel gazdagítani
A tábor helyszíne több okból is megfelelő:
- Elég messze van az otthontól
- Megfelelő felszereléssel van ellátva és a személyzet elfogadó hozzáállása a fogyatékos emberekhez
A tábor elsődlegesen a következő lehetőségeket nyújtja:
- Elszakadás a szülőktől több napra
- Kommunikáció ismeretlen emberekkel
- A személyes szükségletek felismerése és kifejezése
- A minél nagyobb önállósággal végzett tevékenységek a személyes higiénia és a táplálkozás területén
- Rekreáció és barátkozás a gyönyörű környezetben
A napközi otthon lehetővé teszi, hogy a felhasználókat a napi tevékenységük során megismerjük, amíg a többnapos táborok betekintést nyújtanak az esti, az éjszakai és a reggeli órákban végzett teendők közben
Szükség lenne arra, hogy rendszeresen részt vegyünk az „Önállósodási táborban”, hogy lehetővé tegyük a többi felhasználó számára is a saját képességeikbe való betekintést és a társadalomba való beilleszkedés lehetőségét.
A tábor hosszú évek óta, sikeressen megvalósúl a mentális és testi fogyatékkal élők országos szövetségének teljes anyagi támogatásával és tagszervezeteinek eggyütműködésével. Az Együtt Veled-Értük egyesület büszke tagjaira és védenceire,hogy ebben az évben felválalták ezt a kihívást.

további képek a galériából...


ÖNÁLLÓ ÉLETVITELRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS

ÖNÁLLÓ ÉLETVITELRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS
2016.May.24

A programban a Központ védencei közül mindenki részt vesz, aki rendelkezik egészségügyi vizsgával. A foglalkozások heti két alkalommal, két óra hosszát ölelnek fel. A fiatalok forgó rendszerben vesznek részt a foglalkozásokon, egyszerre mindig hárman.
A foglalkozásokon fontos szerepet kap a viselkedéskultúra, úgy a Napköziben, mind a szociokulturális környezetben. A személyi higiéniára, és a háztartási higiénia szabályaira is nagy hangsúlyt fektetünk. Különféle egyszerű házimunkákkal ismerkedünk és végezzük el azokat képességszinthez igazítva, egyénre szabott segítségnyújtással. Egyszerűbb süteményeket, ételeket készítünk. Kitérünk az egészséges életmódra, a táplálkozásra. Havi rendszerességgel megyünk bevásárolni, úgy a piacra, mind a boltba.
A jövőbeni tervek között szerepel cukrászdába, kávézóba való ellátogatás, és az abban a környezetben való viselkedésmód gyakorlása, valamint érdeklődési körnek és nemi hovatartozásnak megfelelően üzletekbe való ellátogatás és az ottani adekvát viselkedés elsajátítása, gyakorlása.
A foglalkozások elősegítik a Felhasználók pozitív énképének alakulását, fejlődését, valamint a hasznosság érzésének megtapasztalását. Törekszünk arra, hogy a foglalkozások segítségével mind hasonlóbb életet tudjanak élni a hozzájuk hasonló korú társaikkal.
A foglalkozások célja a szemléletformálás is lakóhelyünkön, mivel rendszeresen megjelenünk a Fiatalokkal a város különböző üzleteiben, élethelyszínein, így törekedve a mind nagyobb mértékű elfogadásra.
A foglalkozás vezetője:Berényi Gabriella tanárnő


Online vásárlás

Önnek 0 terméke van a számlás kosárban, amelynek az értéke
0,00 din.


Ön 0 terméket kíván adomány címén megvásárolni, amelynek az értéke
0,00 din.


Összesen: 0,00 din.

Partnereink, támogatóink

Pillanatkép

rendom pic from gallery