Üvegház

Egy üvegház beszerzésének az ötlete akkor merült fel egyesületünknél, amikor 2006-ban egy sikeres pályázatnak köszönhetően védenceink bekapcsolódhattak a magyarkanizsai Beszédes József Iskolaközpont Tangazdaságának a munkájába. Ekkor tapasztalhattuk, hogy a fiatal és felnőtt értelmi fogyatékos személyek szívesen kertészkednek és örömmel fogyasztják a saját munkájuk által megtermelt zöldségeket. Az üvegház (használt, Hollandiából érkezett, nagyság: 6m*6m) beszerzését a Szociális és Munkaügyi Minisztérium forrásai tették lehetővé 2007-ben. Felépítésében – alapkészítés, üvegek megtakarítása - valamint a megfelelő termőföld betermelésében komoly részt vállalt az egyesület tagsága.

Az elmúlt években a zöldségfélék (uborka, paradicsom, saláta, laskagomba) termesztése mellett palánta neveléssel is foglalkoztunk. A munkában a Fénybárka napközi otthon védenceiés munkatársai vesznek részt. A megtermelt zöldségek a napközi otthon védenceinek étrendjét gazdagítják, a palánták pedig az egyesület tagságának, segítőinek kiskertjét díszítik.

Az alábbi történéseknek részesei voltunk.

LASKAGOMBA TERMESZTÉS A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ÖRÖMÉRE

LASKAGOMBA TERMESZTÉS A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ÖRÖMÉRE
2015.Mar.13

Mindannyian a munkán keresztül valósítjuk meg önmagunkat és életünknek akkor van értelme, ha kapcsolatunk van a körülöttünk levő emberekkel. Ugyanígy az értelmi és halmozottan fogyatékos személyeknek is szükségük van arra, hogy megvalósítsák alapvető emberi és állampolgári jogukat a munkára és használhassák tudásukat, tehetségüket, erejüket és képességeiket a közösség jólétért. Ezt a célt szolgálja egyesületünk újabb nyertes pályázata, mely a LASKAGOMBATERMESZTÉS A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ÖRÖMÉRE nevet kapta. A pályázat támogatója a bácskatopolyai Krivaja Kft.

Az ünnepélyes szerződés aláírásra a Krivaja Kft és az Együtt Veled – Értük Egyesület között 2015.március 10-én került sor. A támogatásnak köszönhetően Egyesületünk laskagomba termesztéshez szükséges polcokhoz és szubsztrátummal töltött zsákokhoz jutott. A donáció segítségével újra elindul a laskagomba termesztést az egyesület üvegházában.

A laskagomba termesztés nagyon atraktív esemény. A zsákok micéliummal való beoltása és az első szedés közötti időszak rövid, csupán 25-30 nap. Ezután még újabb növekedési hullámokra számíthatunk, két hetes időszakokban. Az első három hullámban az össztermés 70%-a leszedhető. Ez azt jelenti, hogy a munka eredménye gyorsan látható. A munkafeladatok egyszerűek. A megjelenő nagy gombacsokrok mutatósak és könnyen szedhetőek. Az egyesület védencei szakemberek felügyeletével és segítségével bekapcsolódhatnak a laskagomba termesztés teljes fázisába.

Az első terméshullámot április hónap közepére várjuk.

további képek a galériából...

Kapcsolódó link(ek):

Kapcsolódó dokumentum(ok):

Kapcsolódó filmanyag(ok):


Online vásárlás

Önnek 0 terméke van a számlás kosárban, amelynek az értéke
0,00 din.


Ön 0 terméket kíván adomány címén megvásárolni, amelynek az értéke
0,00 din.


Összesen: 0,00 din.

Partnereink, támogatóink

Pillanatkép

rendom pic from gallery